Categories icon Κατηγορίες:

            Κοινωνικό Αποτύπωμα
          
Κοινωνικό Αποτύπωμα
            Γιατροί του Κόσμου
          
Γιατροί του Κόσμου

Calendar icon 20/02/2021

Η bwin ταξίδεψε σε ακριτικές περιοχές της χώρας, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας

σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδος

Συνέχισε κάτω

Συνέχισε κάτω

Scroll indicator

Η bwin, πιστή στo όραμά της για έμπρακτη υποστήριξη των ανθρώπων και των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται και πιστεύοντας ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και ότι η πρόσβαση στην υγεία είναι δικαίωμα όλων, διοργάνωσε σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου υγειονομικές αποστολές σε ακριτικές περιοχές.

Η πρώτη και κύρια αποστολή των Γιατρών του Κόσμου είναι η παροχή υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Από την αρχή της δράσης τους, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν δημιουργήσει πλήθος προγραμμάτων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Στόχος τους είναι η παροχή ιατρικών και άλλων υπηρεσιών σε περιθωριοποιημένες πληθυσμιακές ομάδες, που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Ένα από τα προγράμματα που υλοποιούν στην Ελλάδα είναι και η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Το όραμα της bwin εναρμονίζεται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θέλοντας να αποδείξει στους ανθρώπους αυτούς πως δεν είναι ξεχασμένοι, αποφάσισε να προχωρήσει την υλοποίηση της ιδιαίτερης αυτής δράσης.

Ο Άγιος Ευστράτιος (Μάρτιος 2019), τα Ψαρά (Σεπτέμβριος 2019), οι Φούρνοι Κορσεών (Οκτώβριος 2019), το Καστελλόριζο (Νοέμβριος 2019), οι Πρέσπες (Σεπτέμβριος 2020) και το μειονοτικό χωριό Κύμη Ροδόπης (Οκτώβριος 2020) αποτέλεσαν τις έξι (6) ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, στις οποίες κλιμάκια των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος, παρείχαν δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους, με την υποστήριξη της bwin.

Συχνά με τον καιρό να είναι σύμμαχος και άλλες φορές με φουρτούνες, βροχή και χιόνι, η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου και της bwin ταξίδεψε στα νησιά και τις ηπειρωτικές περιοχές που οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει να αποκαλούν «ακριτικές». Όμως για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, είναι ο τόπος τους. Ένας τόπος, από τον οποίο συχνά λείπουν πολλά από αυτά που οι διαμένοντες στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν μάθει να θεωρούν αυτονόητα. Όπως η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Η κάθε αποστολή διήρκησε κατά μέσο όσο 4-5 ημέρες, αναλόγως τα διαθέσιμα δρομολόγια άφιξης και αναχώρησης, ενώ αποτελούταν περίπου από 8-10 άτομα. Συνολικά περισσότεροι από 800 μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών εξετάστηκαν από διάφορες ειδικότητες μεταξύ των οποίων: Παθολόγος, Γυναικολόγος, Ψυχολόγος, Γεροντολόγος, Παιδίατρος, Οδοντίατρος, Καρδιολόγος και Οφθαλμίατρος ο οποίος συνοδευόταν από τη σύγχρονη κινητή οφθαλμολογική μονάδα. Πάντα τις αποστολές συνόδευαν και 2 ή 3 νοσηλευτές.

Camera icon

Δες 6 Φωτογραφίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2017, η Ελλάδα δαπανά 1650 ευρώ κατά κεφαλή στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι λίγο πιο κάτω από 3000 ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί στο 8,4% του ΑΕΠ της χώρας και από το 2009, στο πλαίσιο του περιορισμού των δημοσίων δαπανών, μόνο το 59% των δαπανών για την υγεία χρηματοδοτείται από το κράτος. Συνεπώς, πρωτοβουλίες όπως αυτές των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος και της bwin, βρίσκουν αντίκρισμα σε μία κοινωνία που προσπαθεί να σταθεί στα ποδιά της μετά την οικονομική κρίση.

Οι περιοχές επιλέχθηκαν ως σημεία στήριξης βάσει του μεγέθους τους, της απόστασής τους από υγειονομικές δομές, της προσβασιμότητάς τους και του πληθυσμού τους. Κατοικούνται κυρίως από συνταξιούχους, οι οποίοι ή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μεταβούν στα πλησιέστερα νοσοκομεία ή στα κέντρα υγείας για εξετάσεις. Παράλληλα, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η ύπαρξη ή μη του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού στις δομές υγείας που ενδεχομένως υπάρχουν. Μετά από σχετικές επικοινωνίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας αλλά και του τοπικών Δήμων, καταγράφηκαν οι ανάγκες των κατοίκων και οργανώθηκαν οι επισκέψεις στα νησιά.

Camera icon

Δες 9 Φωτογραφίες

Η bwin υποστηρίζει το έργο των Γιατρών του Κόσμου ως αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης.

Map icon

Δες το χάρτη δράσεων της bwin